Biomus Kwas Mlekowy 80%

Kwas mlekowy używany jest do regulacji kwasowości w przemyśle cukierniczym. Znajduje zastosowanie w przemyśle garbarskim i tekstylnym. Kwas mlekowy ma szerokie spektrum zastosowań. W kosmetyce używany jest do usuwania blizn, znamion, wykwitów i brodawek.

Więcej szczegółów

10,99 zł brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 7 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 7 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 2,10 zł.


Możliwy darmowy odbiór w sklepie stacjonarnym.

Opis produktu

Zastosowanie

Kwas mlekowy używany jest do regulacji kwasowości w przemyśle cukierniczym. Znajduje zastosowanie w przemyśle garbarskim i tekstylnym. W pszczelarstwie (wraz z kwasem szczawiowym i kwasem mrówkowym) stosowany jest do zwalczania roztocza Varroa destructor (warroza)

 

Kwas mlekowy ma szerokie spektrum zastosowań.

W kosmetyce używany jest do usuwania blizn, znamion, wykwitów i brodawek przez wyspecjalizowany personel medyczny

 

Kwas mlekowy obecny jest w kwaśnym mleku, tworzy się także w mięśniach podczas wysiłku fizycznego.

Kwas mlekowy powstaje w produktach spożywczych otrzymywanych przez fermentację mlekową, nadając im kwaśny smak. Powstaje w wyniku fermentacji zawartych w tych produktach cukrów - laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji nabiału, w tym: serów, jogurtów, kefirów i innych produktów mlekopochodnych.

 

Dzięki swoim właściwościom, ma zastosowanie przy fermentacji warzyw (kapusta, ogórki, kukurydza itp...). Kwas mlekowy jest produktem mniej szkodliwym od powszechnie stosowanego octu. Często stosowany w kuchniach ekologicznych do produkcji tradycyjnych kiszonek spożywczych.

 

Szeroko pojęty przemysł chemiczny wykorzystuje kwas mlekowy do produkcji glikolu propylenowego oraz kwasu akrylowego.