Targroch Ksylitol Fiński

Ksylitol uznano za substancję, która nie wywołuje próchnicy. Jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia.

Więcej szczegółów

34,99 zł brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 3 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 3 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,90 zł.


Możliwy darmowy odbiór w sklepie stacjonarnym.

Opis produktu

Ksylitol to naturalny słodzik, pozyskiwany z twardego drewna brzozowego i bukowego.

Jest on naturalnym składnikiem wielu owoców i warzyw, np. truskawek, malin, kalafiora, sałaty, dlatego zawsze był obecny w naszej diecie.

Jest on w rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. Doskonała alternatywa dla cukru gdyż ma kilkakrotnie niższy indeks glikemiczny.

Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia, jako dodatek do żywności, głównie gum do żucia i cukierków.

Bezpieczny dla diabetyków.

Ksylitol uznano za substancję, która nie wywołuje próchnicy. Jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia.

Nie jest przyczyną powstawania próchnicy, a jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej z rodzaju Candida.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1000 kJ/240 kcal; w porcji 10 g - 100 kJ/24 kcal

Węglowodany 100 g; w porcji 10 g - 10 g

Składniki:

100% ksylitol

Kraj pochodzenia:

Finlandia