Koszyk  

Brak produktów

Zamów

Jogurt L+ żywe kultury bakterii Kempisty Powiększ

Jogurt L+ żywe kultury bakterii Kempisty

Ze względu na bogaty i różnorodny skład bakteryjny jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Różne grupy bakterii wspierają się nawzajem w korzystnym działaniu na nasz organizm. Polecany na początek w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego oraz później na zmianę z innymi produktami jako kontynuacja kuracji. 

Więcej szczegółów

16 Sztuk w magazynie

ZALETY DOMOWEGO JOGURTU

  • Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość).
  • Zawiera dużą ilość witamin m.in. A, B12, B2, K2. Witamina B2 to typowa witamina młodości. Witamina B12 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy. 
  • Składniki mineralne to m.in. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organizmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany. 
  • Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
  • Bakterie nie są modyfikowane genetycznie. Nie zawiera glutenu.
 
 
WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego.
 
  •  Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek)
  •  Przelewamy mleko do naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy- studzimy do temp. 42°C (zdolne do picia). Następnie wsypujemy zawartość 1 saszetki i dokładnie mieszamy – zamykamy
  •  Zostawiamy do fermentacji na 6-7 godzin w temp 42°C (w pobliżu kaloryfera). Im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwasowość. Podczas fermentacji unikać wstrząsów naczynia. 
  •  Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania
  • Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Mieszamy i pozostawiamy do skwaszenia, itd.

Rozmnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili, gdy jogurt straci swoje właściwości – konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Jogurt może być przechowywany w lodówce 7 dni, w saszetce 12 m-cy (saszetkę też należy przechowywać w lodówce)
 
Z naszego jogurtu mogą Państwo zrobić ser. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia jak i celów kosmetycznych. 
 
 
 
 
Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
 
Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy
 
Importer: Specjalistyczny Gabinet Lekarski
Jadwiga Kempisty

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Jogurt L+ żywe kultury bakterii Kempisty

Jogurt L+ żywe kultury bakterii Kempisty

Ze względu na bogaty i różnorodny skład bakteryjny jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Różne grupy bakterii wspierają się nawzajem w korzystnym działaniu na nasz organizm. Polecany na początek w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego oraz później na zmianę z innymi produktami jako kontynuacja kuracji. 

Napisz swoją recenzję