Biomus Glikol Propylenowy

Glikol propylenowy – organiczny związek z grupy alkoholi. Ma konsystencję oleistej cieczy, bezbarwnej i bezwonnej o słodkim smaku i wysokiej lepkości. Nie jest toksyczny w odróżnieniu od glikolu etylowego. Znajduje liczne zastosowania w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym oraz medycynie i farmacji.

Więcej szczegółów

17,99 zł brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Możliwy darmowy odbiór w sklepie stacjonarnym.

Opis produktu

Glikol propylenowy – organiczny związek z grupy alkoholi. Ma konsystencję oleistej cieczy, bezbarwnej i bezwonnej o słodkim smaku i wysokiej lepkości. Nie jest toksyczny w odróżnieniu od glikolu etylowego. Znajduje liczne zastosowania w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym oraz medycynie i farmacji.

Wykorzystywany jest do produkcji szerokiej gamy produktów kosmetycznych. Glikol propylenowy dodawany jest do płynów do płukania jamy ustnej oraz past do zębów, dezodorantów w sztyftach. Jest jednym ze składników peelingów z kwasami AHA oraz nośnikiem zapachów w olejkach do masażu i olejkach zapachowych. W przemyśle kosmetycznym jest ceniony za właściwości zwiększenia nawilżenia skóry oraz przeciwdziałania rogowaceniu naskórka i możliwości usunięcia przebarwień i blizn na skórze. Glikol propylenowy zwiększa wchłanianie substancji odżywczych w głąb skóry. W kosmetyce glikol propylenowy jest wykorzystywany w maksymalnym stężeniu 50 %.

Glikol propylenowy w i farmacji i medycynie.

W farmacji stanowi płyn na bazie, którego produkowane są leki. Glikol propylenowy nie działa na organizm człowieka. Jego zadaniem jest ułatwienie rozprowadzenia składników czynnych leku, co ułatwia jego konsystencja. Głównie rozpuszczane są składniki lecznicze w glikolu propylenowym, nieposiadające zdolności mieszania się z wodą.

Glikol propylenowy systematycznie jest wydalany z organizmu, nie ma możliwości skumulowania go ciele. Glikol dostarczany organizmowi częściowo zostaje wydalony przez nerki, a pozostała część rozkłada się do kwasu mlekowego i propionowego. Oba kwasy są produktami procesów biochemicznych, które naturalnie występują każdego dnia w organizmie człowieka i dostarczają mu energii. Prowadzone badania nad glikolem propylenowym wykazały, że jest substancją nietoksyczną, bezpieczną dla organizmu.

Glikol w przemyśle spożywczym.

Wykorzystywany jest masowo w produkcji artykułów spożywczych. W produktach żywnościowych można go znaleźć pod oznaczeniem E1520. Jest znanym konserwantem lub emulgatorem oraz jednym ze składników aromatów i barwników.